divendres, 14 de gener del 2011

Presentació 25 de novembre de 2004

Bona nit a tothom!
Gràcies per estar aquí!
Moltes vegades celebrem el dia Internacional d’alguna causa, però no sabem l’origen del perquè ho celebrem.

Per què el 25 de novembre?
El 25 de novembre de 1960 les germanes Mirabal van ser assassinades brutalment pel dictador de la República Dominicana Rafael Trujillo. Les germanes Mirabal eren tres activistes polítiques. Els seus cadàvers van aparèixer destrossats al fons d’un precipici. Pel moviment popular i feminista de la República Dominicana històricament aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència.

Es va declarar “Dia internacional contra la violència cap a la Dona” en el 1r encontre feminista de Llatinoamèrica i del carib, que es va celebrar a Bogotà al juliol de 1981. En aquest encontre les dones van denunciar la violència de gènere a nivell domèstic i la violació i l’assetjament sexual a nivell d’estats incloent la tortura i els abusos soferts per les presoneres polítiques.

Cal haver seguit les noticies que ens arriben de qualsevol punt on hi ha un conflicte bèl·lic, les primeres víctimes són les dones, on són violades reiteradament per les tropes o les forces d’ocupació. Però per desgracia nostra això no és mai noticia, això és el més habitual.

La ONU dóna caràcter oficial a la data en 1999

Catalunya i l’Estat Espanyol no són una excepció del patiment d’aquestes dones en la violència: Blanes, tot i que no hi hagut dones mortes, hi ha dones que pateixen la violència dels seus companys, o ex-companys.

Una vegada més ens veiem obligats i obligades a concentrar-nos per donar a conèixer que encara hi ha dones que pateixen la violència, que són assassinades pel fet de ser dones.

Enguany i a data d’avui en tot l’Estat Espanyol han estat 94 dones mortes. 81 de les quals dins de l’àmbit familiar i 14 d’elles menors, 7 per agressions sexuals, 3 per tràfic de persones i 4 són víctimes indirectes.
En memòria de totes elles us convido a que pengeu un crespo negre en la roba lila. I que agafeu una espelma i encenguem una llum d’esperança per a que això desaparegui.




En aquesta presentació, la PDB va decidir començar amb una petita introducció al perquè es celebra el 25 de novembre i continua parlant sobre la violència de sexe, en diversos àmbits com ara en els països on hi ha guerra, i fa entendre, que no només en llocs on hi han conflictes bèl·lics hi ha maltracte, sinó en llocs propers, com per exemple a Blanes mateix, tot i que les dones que ho pateixen no és de la mateixa forma que en els països en guerra. Per finalitzar-la, fa referència al nombre de dones que han estat assassinades pels companys o ex-companys sentimentals. Desprès es fa lectura del manifest de la Xarxa de Dones contra la violència masclista que ha estat elaborat per un grup de dones que pertanyen a diferents entitats de Catalunya. Aquest manifest s’elabora cada any, i la PDB va decidir fer-ne lectura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada