divendres, 21 de gener del 2011

Objectius i Serveis

En el moment en què la PDB es va constituir, es van decidir tres objectius, que són els que van escriure en els estatuts, i no els han modificat des de llavors, ja que són els que la mouen com associació. Els objectius són els següents:

1 .- Atenció a les persones que hagin sofert Violència de gènere, en especial dones.

Assoleixen aquest objectiu amb el Servei de Suport Psicològic a Dones amb Situació de Violència Masclista, i el servei voluntari d'acompanyament.

2.- Assessorament Integral.
Amb el servei del SIAD (Servei d'Informació i Atenció a les Dones).

3.- Realitzar campanyes de sensibilització.
Al llarg de tots aquests anys, realitzen diverses activitats, com el 8 de març i el 25 de novembre i d'altres durant tot l'any perquè la gent es conscienciï.

Els serveis que cobreix la PDB són oferts per l’Ajuntament de Blanes a través del Departament de Serveis Socials. Tots els serveis són gratuïts per a les dones que ho necessiten.
El primer que la PDB va acollir va ser el de Servei de suport psicològic a dones en situació de violència masclista el novembre del 2004. Al principi hi participaven la Carme Guasch, psicòloga, i l'Anna Garcia, educadora social. Més tard s'hi va afegir la Maria Gordon, com a auxiliar administrativa. L'Anna va marxar i va ser substituïda per l'Aurora Mérida.
Aquest servei atén el malestar psicològic i està dirigit, sobre tot, a dones que pateixen o han patit violència masclista, però també ha sigut creat per atendre a nens i nenes, amb un entorn familiar inestable per la violència que els envolta.
Tracten a les víctimes amb visites individuals o bé fent tallers d'autoestima, de relaxació... també fan teràpia de grup, on les dones exposen els seus problemes o el seu estat d'ànim. Al llarg d’aquest anys han passat moltes dones. Algunes d’elles hi han estat un període curt i altres han estat un període més llarg. Una dona està vinculada al servei fins quan ella decideix que no vol venir més o quan es considera que a reprès la seva vida amb normalitat.

El Servei d'acompanyament a Dones en situació de violència masclista, va iniciar la seva activitat el 2006. És un servei on la gent que hi participa és voluntària, el que fan és ajudar a la víctima ja sigui acompanyant-la als Mossos d'Esquadra a presentar una denúncia, anar al jutjat, fer-li companyia, etc. Això comporta que hi hagi un telèfon mòbil d'urgència (620-441-004).
Les persones voluntàries s’han format per poder donar aquest servei. La principal formació és com han d’escoltar i acompanyar aquestes dones. Com han d’actuar quan acompanyen a una dona a comissaria per posar la denúncia, quins són els comentaris que poden ajudar a la dona a fer més lleuger cada un dels moments. Aquestes voluntàries fan una tasca molt important en aquest servei, ja que donen el seu temps, sigui l'estona que sigui, per acompanyar a una dona que no coneixen de res, i intentar convèncer-la que se'n pot sortir. No és pas senzill, ja que la víctima, té la necessitat de parlar, de qualsevol cosa, amb la persona que l'acompanya.

El SIAD va ser assignat el 15 de juliol de 2010, però no ha sigut fins l'1 de setembre que no ha començat plenament la seva activitat. L'adjudicació es va fer a l'estiu, quan algunes dones que s'ocupaven d'aquest servei estaven de vacances, d'altres estaven acabant d'organitzar el local o fent el seguiment d'alguns casos. El SIAD és un servei d'informació de qualsevol tipus, ja sigui laboral, legal, sanitària, acadèmic... Principalment el servei està per donar informació jurídica i suport psicològic. Per altres qüestions les dones poden ser derivades a altres serveis de l’Ajuntament o se'ls pot facilitar la informació sol·licitada.
Està compost per una informadora, Marta Rico; una psicòloga, Carme Guasch; psicòloga i advocada, Sònia Huerta.
En els dos primers mesos van atendre a 6 persones; 5 per assessorament jurídic i una per informació familiar. Cosa que dóna una idea de la importància que té per a les dones de Blanes tenir un servei d'aquestes característiques.

1 comentari:

  1. Bon dia, volia saber si desde aquest associació teniu advocada d'ofici per fer una consulta.

    ResponElimina